Performanță istorică obținută de români în Germania. Centrul cultural Româno-Moldo-German „Dumitru Dorin Prunariu” a intrat în Cartea Recordurilor de două ori cu cel mai lung brâu românesc de 1.667,41 m și care cântărește 70 kg.
Brâul a fost măsurat recent de o comisie de la Cartea Recordurilor în centrul orașului Nürnberg, pe Jakobsplatz.
„Românii din întreaga lume au scris istorie la Nürnberg! Am intrat în cartea recordurilor de două ori: 1). pentru cel mai lung brâu românesc confecţionat în 3 luni – 1667,41 metri. 2). pentru cel mai greu brâu care a cântărit 70 kilograme. Mulţumim cu această ocazie tuturor celor care s-au implicat activ prin a confecţiona acest brâu, colegelor mele Valentina Banu şi Daniela Lostun, dar şi sutelor de persoane care astăzi au avut răbdarea de a sta alături de noi la măsurarea acestuia care a durat mai bine de trei ore”, a arătat coordonatoarea Asociaţiei „Dacia e.V. Germania” şi a Centrului Cultural Româno-Moldo-German din Nürnberg, Ionela van Rees-Zota, pe Facebook.
Iniţiativa a fost lansată la sfârşitul lunii februarie. Peste 1.000 de români din întreaga lume s-au alăturat proiectului şi au confecţionat bucăţi de brâu care au fost unite între ele.
„Acum vreo trei luni şi jumătate, înainte de Dragobete, (…) am zis să facem ceva mai deosebit, şi ne-am gândit că un brâu românesc ar putea să unească românii de pretutindeni, confecţionând minim un metru, care să păstreze un pic din tradiţionalismul românesc, cu mai multe modele, cu mai multe tactici de a fi lucrat.
Sunt brâie cusute, sunt brâie ţesute, sunt brâie în funcţie de zona din care persoanele respective vin, confecţionate conform zonei din care provin. Aproape din fiecare judeţ al România avem câte o persoană sau câte o asociaţie. Avem din toată lumea, din Noua Zeelandă până în Republica Moldova şi din Norvegia până în Asia.
În fiecare continent avem câte un românaş care s-a alăturat proiectului nostru. Sperăm să ne ducem peste 500 de metri şi să fim undeva la un kilometru de brâu”, spunea coordonatoarea Centrului Cultural Româno-Moldo-German din Nürnberg, Ionela van Rees-Zota cu o zi în urmă, potrivit Radio România Internațional.
Fiecare contribuabil a putut alege un model preferat, singura cerință fiind ca brâul să aibă lățimea de 7-8 centimetri și minim 1,5 metri lungime.
Organizatorii acțiunii pentru Cartea Recordurilor au fost Centrul Cultural Româno-Moldo-German „Dumitru Dorin Prunariu” din Nürnberg, Valentina Banu EU-RO Connect Consulting și Daniela Lostun, Șezătoarea Românească Nürnberg.